fbpx

Adverteren is niet hetzelfde als marketing


Wat een top tekst Anne!

En zo mee eens.

Ik werd getriggerd door jouw titel want in alle gesprekken die ik heb met ondernemers hoor ik dit ook. Keep up the good work!

Marja

Lieve Anne, eigenlijk is wat jij doet ook een vorm van kunst.

Met je tomeloze energie en je stroom persoonlijk gerichte nieuwsbrieven met steeds weer relevante onderwerpen maak je mensen enthousiast om wat te leren waar ze beter van worden

Kenneth

Oh Anne, ik word zo blij van jou manier van communiceren! Het spreekt me helemaal aan.

Jenny

Hi Anne, wat een mooi moment om deze mail van jou te krijgen.
Deze opsteker had ik nodig, dank je!

Tessa

Hoi Anne, dank je wel voor je mail. Het was erg leuk om het in mijn inbox te zien verschijnen. Het helpt om vandaag de dag door te komen. Thanks

Brigitte

Lieve Anne, dank je wel voor je mooie e-mail! Dat heeft iedereen nodig, toch?

Irma

Dank je Anne, voor de positieve woorden.

Ans

Goedemorgen Anne,  weer zo'n inspirerende tekst van jou 😊.

De meeste mails die iemand mij dagelijks stuurt meld ik af of klik ik direct weg.

Maar die van jou niet.

Ik wordt altijd blij van het positivisme dat van jouw mail uit gaat.

Ron

Ik vroeg een nieuwe klant onlangs wat zij had gedaan om haar diensten te verkopen.

“Alles!”, zei ze. “Ik heb Facebookadvertenties lopen, een brochure gemaakt en deze gemaild naar een lijst van lokale bedrijven, ik heb een banner laten plaatsen, ik heb zelfs geflyerd in de stad … en ik heb nog steeds bijna niks verkocht.”

“Ah,ik denk dat ik weet wat er mis gaat. Wat je hebt gedaan is reclame maken. Geen marketing” was mijn antwoord.

Het is een veelgemaakte fout van dienstverleners. Je hebt geen achtergrond in sales en marketing, dus als je probeert uit te vinden hoe je klanten voor je bedrijf kunt krijgen, kopieer je wat je ziet.

Je kijkt om je heen naar wat andere bedrijven doen en je ziet overal advertenties, dus je denkt dat jij dat ook moet doen. Maar wat je ziet is niet het hele verhaal.

Reclame is slechts het topje van de marketing-ijsberg. Het veel grotere plaatje van marketing is onder water, veel minder zichtbaar.

Als je andere bedrijven aan de oppervlakte bekijkt, zie je niet alle verschillende marketingstrategieën die ze onder water gebruiken. Als je hun succes wilt kopiëren, zul je hun marketing moeten kopiëren, niet alleen hun reclame.

De definitie van marketing is: alles wat je doet om mensen zo ver te krijgen om je producten of diensten te kopen.

In de breedste zin van het woord begint marketing met

1. het definiëren van wat jouw product is, wie het zal kopen, en hoeveel je ervoor zult vragen.

2. Als je dat eenmaal weet wordt de belangrijkste focus van marketing het vinden van mensen die klant willen worden.

3. Vervolgens ga je hen vertellen wat jouw product kan doen voor hen, en

4. ga je hen er van bewust maken dat ze het nodig hebben en

5. vertrouwen opbouwen tot het punt dat ze ervoor kiezen om zaken te doen met je.

Klinkt allemaal heel goed te doen, toch?

Het gekke is dat de meeste ondernemers bij bovenstaande activiteiten denken aan dingen roepen op hun website en sociale media. En dat dat voldoende is.

En daar gaat het mis.

Marketing omvat activiteiten die zo gevarieerd zijn als lunchen met een mogelijke klant, een gesprek voeren met een branchevereniging, een gastblog schrijven, deelnemen aan een mastermindgroep, een nieuwsbrief verzenden, een webinar geven, een helpend antwoord op een vraag op sociale media plaatsen, een nuttige tool aanbevelen, een boek schrijven, iets weggeven of een bestaande klant bellen om te vragen hoe het gaat.

Al deze activiteiten bouwen op elkaar voort om de “marketing-ijsberg” van die ondernemer te vormen. De advertentie die je toevallig zag op Facebook is slechts de kleine tip van de ijsberg boven water.

Het is gemakkelijk om jou te doen geloven dat reclame effectiever is dan het werkelijk is. Dat komt omdat verkopers en mediakanalen voortdurend proberen om je reclame te verkopen.

Google, Facebook, marketingbureaus en tijdschriften die je leest zullen allemaal proberen je ervan te overtuigen dat het uitvoeren van advertenties bij hen essentieel is voor het succes van je bedrijf.

Copywriters zeggen dat je een killer brochure moet hebben, de organisator van een conferentie staat erop dat je hun evenement sponsort en dat dat resultaten zal opleveren, en ga zo maar door.

De realiteit is heel anders. De meeste succesvolle ondernemers krijgen meer klanten – en betere klanten – van activiteiten aan de onderwaterkant van de marketing ijsberg.

De focus van hun marketing ligt op het opbouwen van relaties, het persoonlijk opvolgen van contacten, het koesteren van aanbevelingen, en het fungeren als een bron van wijsheid en hulp in hun vakgebied.

Je ziet misschien niet altijd alles wat deze professionals doen om klanten te krijgen, maar als je over hun schouder zou kunnen kijken in een typische week, zou je zien dat ze netwerken, lunchen met ambassadeurs, spreken op netwerkevents, blogs schrijven, potentiële klanten benaderen via sociale media, waardevolle nieuwsbrieven verzenden en nog veel meer. Ze plaatsen ook advertenties of laten brochures drukken, maar dit is slechts een klein onderdeel van hun totale marketingplan.

Alleen maar omdat je aan de oppervlakte reclame ziet, betekent niet dat dit het meest effectief is.

Succesvolle marketing bestaat uit een mix van niet zichtbare activiteiten die elke dag om je heen plaatsvinden.

Wil jij samen met mij investeren in jouw marketing ijsberg? Laten we dan in gesprek gaan om te kijken of mijn Groeibriljant Mastermindgroep iets voor jou is.

https://www.fanfactor.nl/cursussen/groeibriljant-mastermind/

Alleen al uit ons kennismakingsgesprek haal je waardevolle inzichten en aha-momenten. Dat beloof ik je.

Ik kijk er naar uit je te spreken.

liefs,

Anne


« Vorige: | Volgende: »

Elke dag een mail van Anne

Abonneer je op mijn dagelijkse coachingmail om jou als ondernemer onweerstaanbaar te maken.

Ik stuur je (bijna) dagelijks een ontboezeming, ervaring, idee, inspiratie of gewoon een leuke story.