fbpx

Ontvang tot €1.000 subsidie per jaar met het STAP-budget

14 canvahacks voor geweldige afbeeldingen

Wil jij je in je bedrijf (verder) ontwikkelen en je positie versterken? Vraag vanaf maandag 1 mei het STAP-budget aan en krijg maximaal €1.000 (incl. btw) subsidie voor scholing en ontwikkeling.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en is een regeling van de Nederlandse overheid ter vervanging van de voormalige belastingaftrek voor studiekosten.

Met het STAP-budget profiteer je bij het volgen van een cursus, training of opleiding van een vergoeding van maximaal €1.000. Deze subsidie kun je 1 keer per jaar aanvragen: elke 2 maanden start een aanvraagperiode.

De volgende aanvraagperiode start dus op 1 mei.

Wie komt in aanmerking?

Iedereen die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan een STAP-budget aanvragen. Dus niet alleen mensen in loondienst, of werkzoekenden, maar ook ondernemers, en zzp’ers. Je hoeft alleen maar aan de volgende drie voorwaarden te voldoen:

 • Je bent minstens 18 jaar oud en hebt de pensioenleeftijd nog niet bereikt
 • Je bent EU-burger óf partner van een EU-burger
 • Je bent in de afgelopen 2 jaar voor minstens 6 maanden in Nederland verzekerd geweest voor de volksverzekeringen

Welke cursussen kun je volgen?

Fanfactor is een gerenommeerd opleider met het NRTO-keurmerk, en daarom komen al onze cursussen in aanmerking. Benieuwd welke cursus je in de volgende aanvraagperiode kunt volgen?

Kijk snel hier: https://www.fanfactor.nl/stap-cursussen/

Hoe vraag je STAP-budget aan?

 1. Schrijf je in voor een cursus.
  Doe dit voorafgaand aan je STAP-aanvraag. Je hebt namelijk een STAP-aanmeldingsbewijs nodig om die te kunnen voltooien (zie ook hieronder: Goed om te weten)
 2. Ontvang het STAP-aanmeldingsbewijs.
  We sturen deze direct na je inschrijving als pdf-bijlage via de mail.
 3. Vraag het STAP-budget aan.
  Dit kan elke 2 maanden digitaal worden aangevraagd via het STAP-portaal van UWV. Voor het komende jaar zijn dit de volgende data:
 •  1 mei 2023
 •  3 juli 2023
 • 4 september 2023
 • 1 november 2023 

Tip! Voor alle tijdvakken geldt: op=op. Dus wees er op tijd bij, en schrijf je (ruim) van tevoren in voor deelname aan een training of opleiding.

STAP-budget aanvragen

Het UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering van het STAP-budget. Via een online formulier op de website van het UWV kun jij je STAP-budget aanvragen. Wil je een aanvraag doen? Dan heb je twee dingen nodig: een aanmeldingsbewijs van een erkende STAP-opleiding nodig (Fanfactor dus) én de mogelijkheid om in te loggen via DigiD. Regel dit op tijd! Het aanvragen van het STAP-budget kan via het STAP-portaal van het UWV.

 1. STAP-budget wordt toegekend en uitbetaald.
  Na goedkeuring van het UWV wordt het STAP-budget (max. €1.000 incl. btw) als voorschot aan ons uitbetaald. Hier heb jij verder geen omkijken naar.
 2. Start je training of opleiding.
  Let op: deze moet binnen 3 maanden na afloop van het aanvraagtijdvak starten. Doe je dus een aanvraag in mei? Dan moet je de cursus uiterlijk op 30 september 2023 starten.

Goed om te weten:

Je kunt je cursus pas starten als het STAP-budget is toegekend.

Mocht jouw STAP-budget om een of andere reden niet worden toegekend, dan kun je je inschrijving kosteloos verplaatsen (en het bij een volgende STAP-aanvraagperiode nogmaals proberen) of kosteloos annuleren.

Meer vragen en antwoorden over het STAP-budget.

Ga voor groei met het STAP-budget

Anne Raaymakers

‘ Het is niet moeilijk, je moet gewoon even weten wat je moet doen. Jij kunt dit!’